Η σειρά GREEN ENZYME είναι ένας βιολογικός ενεργοποιητής που αποτελείται από ένα μείγμα βακτηριακών καλλιεργειών, ενζύμων, ζυμoμυκήτων και θρεπτικών ουσιών, ικανός να βελτιώσει και να επιταχύνει τη διαδικασία κομποστοποίησης.
Με τη χρήση του βελτιστοποιείται η φυσική διαδικασία κομποστοποίησης κατά την οποία η οργανική ύλη αποσυντίθεται από μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση σε ανόργανα άλατα, οργανική ύλη, νερό και διοξείδιο του άνθρακα.
Η σειρά GREEN ENZYME παράγει ταχεία αποδόμηση ζωικών και φυτικών οργανικών αποβλήτων, επιτρέποντας την ανάκτηση ενός φυσικού λιπάσματος εξαιρετικής ποιότητας. Πρόκειται για ενζυματικά προϊόντα για εφαρμογή σε κτηνοτροφικές μονάδες καθώς ανταποκρίνονται στην ανάγκη βιολογικής εξάλειψης της περιεκτικότητας σε άζωτο σε υψηλά ποσοστά σε όλα τα απόβλητα της εκτροφής των ζώων.
Η βιολογική επεξεργασία αποτελείται από δύο φάσεις:
1η φάση:
Οξειδωτική (αερόβια) κατά την οποία η οργανική ουσία αποικοδομείται από επιλεγμένους μικροοργανισμούς και η οργανική ουσία με χαμηλό βαθμό οξείδωσης μετατρέπεται σε νιτρικά.
2η φάση:
Στάδιο απονιτροποίησης (αναερόβια) κατά το οποίο τα νιτρικά ανάγονται σε αέριο άζωτο. Οι αζωτούχες ουσίες μετατρέπονται σε αέριο στοιχειακό άζωτο που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και συνδυάζεται με το άζωτο που βρίσκεται ήδη στον αέρα, χωρίς να παράγει απόβλητα.
Οι φυσικές ουσίες, τα φυτικά εκχυλίσματα και ενεργοί μικροοργανισμοί που περιέχονται στη σειρά GREEN ENZYME καλύπτουν τις πιο κρίσιμες ανάγκες απόσμησης και ρευστότητας κάθε είδους λυμάτων.
Η σειρά GREEN ENZYME είναι ένα μίγμα μικροοργανισμών του γένους Bacillus (οι οποίοι δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι) και αποτελούν μια οικογένεια ευεργετικών μικροοργανισμών που υπάρχουν φυσικά στο περιβάλλον και στο σώμα μας, ειδικότερα στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην επιφάνεια (μικροχλωρίδα) του δέρματος.
Οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί (Bacillus), όταν ενεργοποιηθούν, τρέφονται από οργανική ύλη και βρίσκουν ένα ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να το αποικίσουν.
Η μεταβολική τους δράση και η πολλαπλασιαστική τους δραστηριότητα συνεχίζεται αδιάλειπτα όσο υπάρχει οργανική ύλη στο περιβάλλον.
Η δράση τους είναι να μεταβολίζουν την οργανική ύλη και να τη μετατρέπουν σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα, αποτρέποντας τη διαδικασία σήψης, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων (αμμωνία) και δυσοσμίας, βελτιώνοντας έτσι την υγιεινή του περιβάλλοντος.
Δύο άλλα φαινόμενα που προκαλούνται από την αποίκιση επιφανειών από τους καλούς μικροοργανισμούς του γένους Bacillus ονομάζονται τεχνικά «τροφικός ανταγωνισμός» και «βιολογικός ανταγωνισμός».
Ο τροφικός ανταγωνισμός προκύπτει από το γεγονός ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί τρέφονται από οργανικές ουσίες, οπότε η αποίκιση από τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς μας προκαλεί μείωση της τροφής για τους παθογόνους.
Ο βιολογικός ανταγωνισμός δημιουργείται επειδή τα ένζυμα και τα μόρια που παράγονται από τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς μας επιτίθενται στην κάψουλα και τη μεμβράνη των παθογόνων μικροοργανισμών, ασκώντας φυσική αντιβακτηριδιακή δράση, η οποία εμφανίζεται επίσης κατά των μυκήτων και της μούχλας.
Ως εκ τούτου, υπάρχει ανταγωνισμός με τους άλλους μικροοργανισμούς, ιδίως με τους παθογόνους.
Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί Bacillus αποσυνθέτουν τα βιοφίλμ, ένα υπόστρωμα που δημιουργείται από παθογόνους μικροοργανισμούς ως «ασπίδα» κατά των απολυμαντικών. Δεδομένου ότι το βιοφίλμ είναι οργανική ύλη, οι μικροοργανισμοί Bacillus τρέφονται από αυτό, κάτι που σημαίνει ότι είναι εφικτή η χρήση τους σε υδατικά διαλύματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε τοίχους και δάπεδα.
Έτσι αναστέλλεται η προσκόλληση, η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων οργανισμών.
Στόχος της χρήσης της σειράς GREEN ENZYME είναι η «βίο-απολύμανση» του περιβάλλοντος, ακόμα και σε συνθήκες ύπαρξης μεγάλης ποσότητας οργανικής ύλης, ευνοώντας την αύξηση της ωφέλιμης μικροχλωρίδας για τη μείωση της παρουσίας παθογόνων (σταφυλόκοκκοι και κολοβακτηρίδια).
Χάρη στον περιορισμό και τη μείωση των παθογόνων μέσω αυτής της «φυσικής» μεθόδου, μειώνονται οι φλεγμονές των μαστικών αδένων (μαστίτιδες), των πελματικών αδένων και οι αναπνευστικές ασθένειες π.χ. των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, που συνήθως προκαλούνται από διάφορα είδη σταφυλόκοκκων και κολοβακτηριδίων (Klebsiella, περιβαλλοντικοί Στρεπτόκοκκοι, Εντεροβακτηρίδια).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση των ενζυματικών μικροοργανισμών δεν παράγει άμεσα αποτελέσματα όπως αν χρησιμοποιούσαμε ένα απολυμαντικό. Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι δεκαέξι (16) ώρες μετά τη χρήση του απολυμαντικού η συγκέντρωση των παθογόνων μικροοργανισμών είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά πριν από τη χρήση του, εφόσον παραμένει το υπόστρωμα (οργανικές ουσίες) για την ανάπτυξή τους.
Αντίθετα, η χρήση των ενζυματικών μικροοργανισμών αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί φυσικά στοιχεία, τα οποία μας παρέχει η φύση για να αντιμετωπίσει ένα εξίσου φυσικό φαινόμενο, χωρίς να εκθέτει το ζώο στον κίνδυνο να έρθει σε επαφή με επικίνδυνες ουσίες τροποποιώντας τη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος και μεταβάλλοντας το φυσικό pH.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία σε κτηνοτροφικές μονάδες με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής έδειξαν ότι:
- Με τη χρήση των ενζυματικών μικροοργανισμών σε κρεβάτια αγελάδων για περίοδο εννέα μηνών ο αριθμός των αγελάδων που είχαν μαστίτιδες και αυξημένα σωματικά κύτταρα μειώθηκε από 120 ζώα σε 9. Η χρήση των ενζυματικών μικροοργανισμών έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική μείωση των λοιμώξεων του μαστού και των σωματικών κυττάρων το οποίο συνεπάγεται και σημαντική μείωση της χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών.
- Με τη χρήση των ενζυματικών μικροοργανισμών σε κρεβάτια αγελάδων για περίοδο ενός έτους πετυχαίνουμε σημαντική μείωση των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν μαστίτιδα από 210 μονάδες βάσης πριν από τη χρήση τους σε 169 μονάδες βάσης μετά από τη χρήση τους. Συγκεκριμένα ο πληθυσμός του Escherichia Coli μειώθηκε από 280.000 πριν από την χρήση των ενζυματικών μικροοργανισμών σε 65.000 μετά την χρήση τους και του Streptococcus Uberis από 220.000 σε 58.000.